Individuele begeleiding​

Werkwijze

Jouw hulpvraag vormt het begin van mijn werkwijze.

Deze hulpvraag kan gaan over gewoontes waar je last van hebt, of je hebt last van de gevolgen van de gewoontes. Bijvoorbeeld vermoeidheid, overgewicht, gebrek aan energie, continue gevoelens van onrust, vaak ziek. 

Je wilt je gedrag graag veranderen, maar dit lukt je niet goed alleen. Misschien drink je meer dan je zou willen of merk je dat je je gevoelens verdooft met eetbuien. Mogelijk heb jij jezelf verloren in je werk of ben je vooral bezig met zorgen voor anderen. Je hebt het gevoel vast te zitten in een vicieuze cirkel en weet niet meer hoe je eruit kan komen. 

Ik plan altijd eerst een vrijblijvende kennismaking en als er van beide kanten een klik en vertrouwen is kunnen we verder gaan met het proces voor begeleiding. 

Na de kennismaking volgt een uitgebreide intake . Op basis van jouw gegevens en het intake gesprek maak ik een voorlopig behandelplan, dat we samen bespreken.

Tussentijds evalueren we hoe het gaat en of we prioriteiten moeten bijstellen. 

Jij bepaalt wanneer je tevreden bent met het resultaat en zelfstandig verder kan. 

De sessies duren meestal tussen de 60-90 minuten, de kosten per sessie bedragen 120 EUR (incl BTW).

Toelichting begeleiding

Jouw hulpvraag is het startpunt van de begeleiding, maar is tegelijk het einde van de weg die je tot nu toe bewandeld hebt. 

Als kind worden we geboren met bepaalde behoeftes, onze basisbehoeftes. We willen ons geborgen voelen, we willen kunnen zijn wie we zijn, we willen ons kunnen ontplooien in een vertrouwde omgeving, we willen steun en erkenning ervaren. In deze periode kan al aanleg voor disbalans ontstaan als we onvoldoende in deze behoeftes worden voorzien. 

Gaandeweg als we opgroeien, merken we de invloed van anderen om ons heen. Er zijn verwachtingen, er is een norm, er is kritiek, er is aanmoediging. Hierdoor ontwikkelen we overtuigingen over onszelf en gedachten die soms helpen en soms niet. Ook kunnen er gaandeweg angsten ontstaan. 

We gaan ons steeds meer gedragen naar die gedachten en overtuigingen. We ontwikkelen gedrag om ermee om te gaan, ook wel coping genoemd. De mensen die bij mij komen met een hulpvraag hebben vaak een ongezonde coping ontwikkeld: emotie-eten, diëten, verslavingen, jezelf verwaarlozen, vluchten in werk, de lat ongezond hoog leggen, …. 

Gevolg: het ongezonde gedrag leidt uiteindelijk tot veel disbalans in ons lichaam: we worden zwaarder, ongezonder, voelen ons niet lekker en ontwikkelen steeds meer klachten. 

Als deze klachten je teveel worden, is dit meestal het moment waarop je hulp zoekt. Samen kijken we terug naar de afgelegde weg en gaan we stapsgewijs jouw nieuwe weg vormgeven: 

  • Lichaam en geest beter in balans brengen door gezonder te eten, meer te bewegen, beter te slapen, op een manier die bij jou past. 
  • Onderzoeken hoe jouw gedrag ontstaan is, wat het in stand houdt en hoe je het gedrag kan transformeren
  • Onderzoeken wat jou drijft als persoon en hoe dat meer aandacht kan krijgen

Hypnotherapie

Hypnose, ook wel trance genoemd, is een toestand van veranderd bewustzijn, een interne focus. Het is vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen of ergens in opgaan waardoor je de tijd en de omgeving even helemaal vergeet. In trance ben je in een vorm van diepe concentratie. Je maakt je los van de omgeving en gaat op in je eigen, innerlijke wereld. In de ruimte die zo ontstaat, werk je samen met mij aan de oplossing van de hulpvraag waar je mee gekomen bent. Je blijft je bewust van wat je doet en wat je zegt. 

Je maakt in trance contact met delen van jezelf in een bijzondere laag van je bewustzijn, het onbewuste. Het onbewuste omvat alle ervaringen, herinneringen, gevoelens, gedachten uit het verleden waarvan we ons niet meer bewust zijn. De onbewust opgeslagen gevoelens en overtuigingen beïnvloeden ons dagelijks voelen, denken en handelen. Bovendien is het onbewuste een wijs deel van onze persoonlijkheid en bevat al onze kwaliteiten. Door in contact te zijn met je onbewuste, krijg je weer toegang tot dat waar je je niet bewust van bent en weet je beter wat goed voor je is en kun je kennis van of inzicht in de dingen waar je je aandacht op richt ontvangen. 

Het onbewuste laat in trance alleen de ervaringen zien die nodig zijn voor het proces van dat moment. Het laat toe wat zinnig is voor jou als cliënt en wat jij op dat moment aan kan. Hierdoor is hypnotherapie veilig.

Therapie in trance kan helpen om allerlei soorten lichamelijke of geestelijke klachten te helpen oplossen of beter beheersbaar te maken, zoals bij angsten, stress, pijn, ziekte, klachten die lichamelijk niet goed verklaard kunnen worden, dromen en nachtmerries, verwerken van emoties, trauma’s, gezins- of relatieproblemen, innerlijke conflicten, verslavingen en rouw.

Door verwerking van (jeugd)trauma’s of het toestaan en doormaken van een rouwproces kan fysieke of geestelijke pijn gereduceerd worden of zelfs verdwijnen. Hierdoor kunnen sommige overlevingsstrategieën of copings overbodig worden en kan je meer gaan handelen zoals je van binnen zelf wilt. Ook kan het zijn dat relaties ineens soepeler verlopen, creativiteit de ruimte krijgt en capaciteiten onbelemmerd vrijkomen.

Met vallen en opstaan ben ik toch een eind verder gekomen.